Informacije o kolačićima

Šta su tačno kolačići?

Kolačić je tekstualna datoteka koja podatke skladišti u ograničenom vremenu. Većina web stranica koristi kolačiće. Oni se automatski preuzimaju i skladište u pretraživaču kada prvi put posetite web stranicu. Kolačić sadrži najmanje dve komponente, naziv i vrednost datoteke. Kolačić ima datum samouništenja, koji je definisan prema željenom veku trajanja kolačića. Ovako se pravi razlika između kolačića sesije i trajnih kolačića. Kolačići sesije automatski se brišu odmah, na kraju sesije pregledavanja. Trajni kolačići ostaju uskladišteni na Vašem računaru tokom trajanja koji je definisan za kolačić. Oni se brišu samo na kraju određenog vremenskog razdoblja. Ovi kolačići pamte Vaše željene postavke kada ponovo posetite web stranicu.

Da li su kolačići loši?

Nema apsolutnog odgovora na ovo pitanje. Zavisi od toga koje podatke sa web stranica kolačići skladište ili ne skladište i za šta se ta informacija na kraju upotrebljava. Kolačiće možete zamisliti kao alat, na primer čekić ili testeru. U načelu im je namenjeno da budu korisni, ali se takođe mogu staviti u negativnu upotrebu. Stoga je važno razlikovati i odlučiti koji kolačići su potrebni i važni za Vas lično, a koje ne bi trebalo sačuvati. Trebalo bi u skladu s tim prilagoditi postavke kolačića na svom krajnjem uređaju.

Šta zapravo treba da rade kolačići?

Kolačići treba da olakšaju korisnikovu posetu web stranici i učine je jednostavnijom. Na primer, u online kupovini, kolačići dopuštaju web stranici da se "seća" koje proizvode ste imali u „korpi za kupovinu“ kada ponovo posetite stranicu ili osiguravaju da se Vaš željeni izgled i veličina fonta automatski prikazuju.

Međutim, nisu svi kolačići korisni i isključivo za dobrobit korisnika. Na primer, praćenje kolačića koristi se za praćenje Vašeg ponašanja na web-lokacijama i za oglašavanje oglasa u skladu s tim ili za povećanje pristupa web-lokacijama. Stoga je važno razmišljati o kolačićima koje bi trebalo dopustiti i koje bi trebalo odbiti. Da biste donelli tu odluku, korisno je znati koje vrste kolačića postoje.

Koje vrste kolačića postoje?

Funkcionalni kolačići su kolačići koji su apsolutno neophodni za bitne funkcije web stranice za rad. Bez njih web stranica se ne može koristiti prema svojoj nameni. Između ostalog, osiguravaju pravilnu funkcionalnost kada se stranica promeni sa HTTP-a na HTTPS i stoga ispunjavaju velike sigurnosne zahteve. Ti kolačići prikupljaju anonimne informacije (stoga se ne mogu povezati s Vašim identitetom) i ne mogu pratiti Vaše kretanje na drugim web stranicama. Skladište se samo za vreme trajanja sesije i stoga pripadaju kategoriji sesije kolačića. Vaš pristanak za korištenje tih kolačića nije obavezan.

Prihvatljivi kolačići su, prema pravnoj definiciji, kolačići koji nisu apsolutno neophodni za korištenje web stranice. Oni, međutim, obavljaju važne zadatke koji poboljšavaju Vaše iskustvo pregledavanja. Na primer, ovi kolačići omogućavaju skladištenje odabranih postavki, poput odabira jezika. Informacije koje sadrže upotrebljavaju se samo za određenu web stranicu.

Korisni kolačići su kolačići koji prikupljaju informacije o načinu na koji posetilac upotrebljava web stranicu, odnosno, koju stranicu korisnik najčešće koristi i da li se prikazuju poruke o greški. Ovi kolačići ne skladište nikakve druge podatke. Koriste se  za jednostavnije  korišćenje i konkretnije prilagođavanje web stranica pojedinom korisniku. Te se informacije takođe skladište samo u anonimnom obliku.

Ako je sadržaj treće strane integrisan na web stranicu, davalac treće strane može primeniti kolačiće čak i ako ne upotrebljava direktno web mesto. Ovi kolačići nazivaju se kolačići treće strane. Treće strane mogu koristiti ove kolačiće kako bi skladištili informacije o vama kao korisniku i identifikovali Vas kada posetite sopstvenu web stranicu kako biste predstavili web stranicu prilagođenu vama. To je moguće, primera radi, ako je video zapis na YouTube-u ugrađen na web stranicu.

Ako se kolačići koriste u marketinške svrhe, oni se nazivaju marketinškim kolačićima. Koriste se za informisanje korisnika sa oglašavanjem koje je relevantno i koje mu je prilagođeno. Takođe, koriste se za određivanje učestalosti prikazivanja oglasa i efikasnosti oglašavanja.

Gde se mogu definisati moje postavke kolačića?

Većina web stranica sadrži obaveštenje o korišćenju kolačića. Sami možete prilagoditi postavke za kolačiće u skladu s Vašim željama u postavkama pretraživača. Većina pretraživača omogućava Vam prihvatanje ili brisanje svih kolačića ili dopuštanje samo određenih vrsta kolačića.

Možete sprečiti skladištenje kolačića na krajnji uređaj tako što ćete u postavkama pretraživača odabrati "Odbij sve". Međutim, ako odbijete sve kolačiće, to može rezultirati funkcionalnim ograničenjem određenih web stranica.

Kolačiće skladištene na Vašem krajnjem uređaju možete izbrisati u bilo kom trenutku. Za detaljne informacije o tome kako to učiniti pročitajte uputstva za svoj web pretraživač ili krajnji uređaj.

Vaša podešavanja kolačića

BENGAZI DOO koristi kolačiće kako bi vam pružio optimalno iskustvo na veb lokaciji. Kolačići Vam omogućavaju da uživate u određenim funkcijama, poput reprodukcije video zapisa ili prikazivanja personalizovanog sadržaja. Kolačići omogućavaju prilagođavanje poruka i prikazivanje reklama prema Vašem interesu (na našoj veb lokaciji i drugima). Takođe nam pomažu da shvatimo kako se koristi naša veb lokacija i omogućavaju nam da dalje unapređujemo naše veb stranice. Izaberite „Prihvati sve“ da biste uživali u najboljoj mogućoj usluzi. Ukoliko ne želite da prihvatite izaberite „Odbij sve“